Ликвидираха висш командир на „Хизбула“! Кървави СНИМКИ и ВИДЕО

Висш военен командир на „Хизбула“ е убит при израелски въздушен удар срещу ливанската столица Бейрут в петък. Това предадоха световните агенции.

Първоначално новината за смъртта на Ибрахим Акил и други началници на специалните части на движението – „Ар Радуан“, съобщиха израелските сили за отбрана.

Ибрахим Акил

По-късно информацията беше потвърдена и от „Хизбула“. Ливански официални лица казаха, че най-малко 14 души са били убити и десетки ранени при удара, който засегна гъсто населения район Дахие, крепост на подкрепяната от Иран групировка.

Хронология на случващото се

В изявление говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) Даниел Хагари обяви, че Акил и другите членове на „Ар Радуан“ са били събрани под земята под жилищна сграда в сърцето на квартал Дахия, криейки се сред цивилни, използвайки ги като живи щитове, предаде Би Си Си.

Снимки: Reuters

Убийството на Акил и другите началници в „Ар Радуан“ е нов удар по „Хизбула“ след двете вълни от експлозии на пейджъри, използвани от членове на групировката. Жертвите от взривовете са най-малко 37, а ранените – хиляди.

Израел все още официално не е потвърдил, че стои зад тази атака.

Радикалната палестинска групировка „Хамас“ почете паметта на Ибрахим Акил, като обяви израелския удар за престъпление, за коeто Израел ще плати, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters

На прицел са висши военни командващи на „Хизбула“

Това е вторият случай в рамките на по-малко от два месеца, в който Израел взима на прицел висш военен командващ на „Хизбула“. припомня, че при израелски въздушен удар през юли бе ликвидиран военният ръководител в групировката Фуад Шукр.

Акил е вторият човек след Шукр в йерархията на военното командване на „Хизбула“. САЩ бяха обявили награда от седем милиона долара за залавянето на Ибрахим Акил, известен още като Тахсин, заради неговата роля в бомбените атентати срещу посолството на САЩ в Бейрут през април 1983 г., припомнят световните агенции.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели