Sky News: Вътрешният дълг на Обединеното кралство достига 100% от БВП

За първи път от 60-те години на миналия век вътрешният дълг на Великобритания достигна стойността на стоките и услугите, произведени в страната през годината. Според Sky News заемите в публичния сектор са достигнали £64 милиарда тази година, с 6% повече от очакваното.

Само през август обаче националният дълг възлиза на 13,7 милиарда лири стерлинги – това е с 2 милиарда лири стерлинги повече от планираните данни на Службата за бюджетна отговорност.

Главният икономист на Националната статистическа служба Грант Фицнър отбеляза увеличение на данъчните приходи, но това увеличение беше компенсирано от увеличените разходи за социални услуги и други бюджетни разходи.

Нарастващият публичен дълг, съчетан със забавящата се икономика, изостря предизвикателствата, пред които е изправено финансовото министерство на Обединеното кралство.

В същото време доверието на потребителите пада поради очакванията за трудни решения, които британското министерство на финансите вероятно ще вземе.

По-рано британският министър на финансите Рейчъл Рийвс отбеляза, че новият кабинет е изправен пред последствията от 14 години хаос и безотговорност.

За да реши належащите проблеми, правителството ще бъде принудено да намали държавните разходи и да увеличи данъците. Рийвс говори и за необходимостта от реформа на системата за държавно планиране.

Превод и редакция

Сподели